Online Talk to our
support team or
sales department.
May 24th, 2022, 7:41pm
Welcome, Guest. Please Login or Register.
Pages: 1  Reply Reply  Notify of replies Notify of replies  Print Print
   Author  Topic: Unable to Share/Split a Port  (Read 1631 times)
FlintG
FabulaTech Forum Newbie
*



View Profile         
Posts: 4
Unable to Share/Split a Port
« on: Jul 23rd, 2015, 7:27am »
Quote Quote  Modify Modify

Hello,
 
I recently downloaded a trial version of Serial Port Splitter to use along with a program called CME 2.  
 
I needed to split the port the program was using to communicate with my hardware, so that I could open up CME 2 twice (so it could take two different measurements).  
 
I split the Com4 port into ports Com5 and Com6, and then opened CME 2. The first copy of the program detected Com4 and connected to it. The second copy however, considered Com4, as well as both Com5 and Com6 used, and therefore unavailable for measurements.
 
Since that part of the software wasn't working for me, I decided to try and share Com4. This didn't work either, with both copies of CME 2 not recognizing that Com4 was an available port.  
 
Is there a way around this? The software perfectly describes what I need to accomplish, but does not allow for two versions of CME 2 to both use the same port. Is there a way to make this work?
 
Thank you,
FlintG
 
IP Logged
Sergey_Jarovski
FabulaTech Forum Moderator
FabulaTech Forum God
*****



View Profile   WWW         
Gender: male Posts: 549
Re: Unable to Share/Split a Port
« Reply #1 on: Jul 23rd, 2015, 8:40am »
Quote Quote  Modify Modify

Hi !
If you are splitting the COM4 port to COM5 and COM6 you must use these ports (COM5 and COM6) for your CME 2 app.
IP Logged

Sergey Jarovski

FabulaTech
===================
http://www.fabulatech.com
FlintG
FabulaTech Forum Newbie
*



View Profile         
Posts: 4
Re: Unable to Share/Split a Port
« Reply #2 on: Jul 23rd, 2015, 9:15am »
Quote Quote  Modify Modify

Hello,
 
Just tried using only Com5 and Com6. No luck there, the program still says it is unable to connect to the virtual ports.
 
Thanks,
FlintG
IP Logged
Sergey_Jarovski
FabulaTech Forum Moderator
FabulaTech Forum God
*****



View Profile   WWW         
Gender: male Posts: 549
Re: Unable to Share/Split a Port
« Reply #3 on: Jul 23rd, 2015, 11:01am »
Quote Quote  Modify Modify

Hi !
Please do the following:
- check the availability of your physical COM4 port. Use your app CME2 for this purpose;
- split COM4 to COM5 and COM6 according to this instruction:
http://www.fabulatech.com/serial-port-splitter-help/serial-port-splitting.html
- run your app and use COM5/COM6 ports. You must see the changing of ports status "Read/Write" in the SPS GUI (for example, com3-physical, com4/5-virtual:  
http://www.filedropper.com/sps
Let me know your test results.
IP Logged

Sergey Jarovski

FabulaTech
===================
http://www.fabulatech.com
FlintG
FabulaTech Forum Newbie
*



View Profile         
Posts: 4
Re: Unable to Share/Split a Port
« Reply #4 on: Jul 23rd, 2015, 11:32am »
Quote Quote  Modify Modify

Hello,
 
I followed all the steps, ensuring my COM4 worked, and then set the ports to what was shown in the links.
 
Still no connection is available on COM5 and COM6.
 
Thanks,
FlintG
IP Logged
Sergey_Jarovski
FabulaTech Forum Moderator
FabulaTech Forum God
*****



View Profile   WWW         
Gender: male Posts: 549
Re: Unable to Share/Split a Port
« Reply #5 on: Jul 24th, 2015, 3:53am »
Quote Quote  Modify Modify

Hi !
Please make three screenshots:
- run your app CME 2 and use COM4 port (screenshot of MCE 2);
- run your app CME 2 and use COM5/COM6 ports (screenshot of SPS GUI and MCE 2).
Thanks in advance.
IP Logged

Sergey Jarovski

FabulaTech
===================
http://www.fabulatech.com
Sergey_Jarovski
FabulaTech Forum Moderator
FabulaTech Forum God
*****



View Profile   WWW         
Gender: male Posts: 549
Re: Unable to Share/Split a Port
« Reply #6 on: Jul 30th, 2015, 5:32am »
Quote Quote  Modify Modify

Hi !
I sent you an e-mail.
Please reply.
IP Logged

Sergey Jarovski

FabulaTech
===================
http://www.fabulatech.com
FlintG
FabulaTech Forum Newbie
*



View Profile         
Posts: 4
Re: Unable to Share/Split a Port
« Reply #7 on: Jul 30th, 2015, 9:46am »
Quote Quote  Modify Modify

Hey Again,
 
The problem has been resolved. The way CME communicates with the COM ports is no allowing for port splitting. From my understanding, this is not supported in CME at all.
 
However, we found a workaround with the use of CAN BUS.  
 
Serial Port Splitter was performing exactly how it should have been, and it was not an issue with the software at all.
 
Thank you for your support throughout this troubleshooting process; it was very much appreciated!!
 
Thanks again,
 
FlintG
IP Logged
Pages: 1  Reply Reply  Notify of replies Notify of replies  Print Print

« Previous topic | Next topic »